1 min read

Županski lobi poskuša zatreti razpravo o omejevanju županskih mandatov

Županski lobi poskuša zatreti razpravo o omejevanju županskih mandatov

Županski lobi poskuša prek Državnega sveta zatreti razpravo o omejevanju županskih mandatov.

Izmed 40 članov Državnega sveta jih 22, torej večino, imenujejo predstavniki lokalnih skupnosti. To pomeni, da gre za predstavniško telo pod nadzorom županov.

Poleg treh organizacij, ki zastopajo interese županov (Skupnost občin Slovenije, Združenje občin Slovenije, Združenje mestnih občin Slovenije), je zdaj tudi Državni svet pričel z aktivnostmi za zatrtje širše razprave o omejevanju županskih mandatov.

Na današnji skupni seji Komisije za lokalno samoupravo in Interesne skupine lokalnih interesov so se državni svetniki opredelili proti našemu predlogu zakona.

Resnih argumentov proti omejevanju mandatov ni bilo slišati. Državni svetniki se niso opredelili ne do mnenj predstavnikov Sveta Evrope, ki so po lokalnih volitvah predlagali omejitev mandatov, ne do primerljivih omejitev v drugih evropskih državah, na katere se v uvodu zakona sklicujemo.

Državni svetniki želijo predlog diskreditirati z obtožbami o nedemokratičnosti in neustavnosti, od poslancev Državnega zbora pa malo da ne zahtevajo, da predloga sploh ne bi obravnavali.

Kako daleč je v svoji avtoritarnosti zabredla lokalna samouprava pove ravno odnos županov do instituta ljudske iniciative in do 5000 podpisnikov, ki so nam s svojimi podpisi pomagali predlog umestiti na dnevni red Državnega zbora.

Državni svet k sreči nima pomembnejše odločevalske vloge pri tem zakonu. Po njihovem mnenju se o takšnem zakonu ne bi smelo sploh razpravljati.

Ne bomo dovolili, da se težave, ki so jih v lokalni samoupravi ustvarili večni župani, pomete pod preprogo. Zakon bo nadaljeval svojo pot v Državnem zboru, saj je prejel zadostno število poslanskih podpisov, da se bo o njem opravilo splošno razpravo.

Gradivo seje je dostopno na povezavi: prt.si/dslkv

Posnetek seje je dostopen na povezavi: prt.si/tv3zlv