1 min read

Zakon za omejitev županskih mandatov je bil sprejet v parlamentarno proceduro!

Zakon za omejitev županskih mandatov je bil sprejet v parlamentarno proceduro!

Danes smo v Državni zbor, skupaj z več kot 5000 podpisi volivcev vložili predlog zakona, ki bo omejil županske mandate na največ dva zaporedna. Državni zbor je po pregledu veljavnosti podpisov zakon sprejel v obravnavo.

Zahvaljujemo se vsem, ki ste oddali svoj podpis, zahvaljujemo pa se tudi stranki Levica, ki se nam je v sklepni fazi pridružila na terenu.

Omejitev mandatov je nujen ukrep za stabilizacijo razmer v lokalni samoupravi, ki ji manjka demokratičnosti in transparentnosti.

Do podobnih zaključkov je prišla tudi komisija Sveta Evrope, ki je nadzirala lokalne volitve leta 2022. Med svojimi priporočili so zapisali, da moramo razmisliti o omejitvi mandatov na lokalni ravni.

Pri pripravi predloga smo se zgledovali po številnih tujih držav, ki so probleme zlorabe oblasti, korupcije in nepotizma, naslovile z ukrepom omejitve mandatov. V skladu s priporočili mednarodnih teles je takšen ukrep smiseln in tudi ustavno upravičen.

V kolikor bodo vse parlamentarne stranke spoštovale svoje predvolilne obljube, bi zakon v Državnem zboru moral dobiti dovolj podpore med poslanci, da se omejitev mandatov tudi implementira.

FOTO: Damjan Žibert