1 min read

Za moratorij na rabo vohunskega orodja Pegasus!

Za moratorij na rabo
vohunskega orodja Pegasus!

Vohunski programi so postali orodje v boju zoper demokracijo.

V najmanj štirih državah EU je prišlo do nezakonitega vohunjenja za opozicijo, novinarji in drugimi vidnejšimi posamezniki, ki predstavljajo opozicijo tamkajšnjim vladam.

Poročilo poslancev evropskega parlamenta razkriva, da je do vohunjenja z orodjem Pegasus prišlo v Grčiji, Španiji, na Poljskem in na Madžarskem ter verjetno tudi na Cipru.¹

Ta seznam je nepopoln. Izraelsko podjetje NSO Group, ki je Pegasus razvilo, je to orodje prodalo najmanj štirinajstim evropskim vladam, večina pa jih o posedovanju in rabi vohunske opreme molči.

Zainteresiranost za sodelovanje s člani preiskovalne skupine je bilo izredno nizko. Na pozive evropskih poslancev se je odzvalo le nekaj vlad, zato ni moč potrditi, ali je Pegasus kje še vedno v aktivni uporabi.²

To izredno sofisticirano orodje za vohunjenje uporabniku omogoča zelo enostavno vdiranje v telefone žrtev ter dostop do njihovih vsebin in zasebnih komunikacij. Orodje pušča le malo sledi, zato je vdor težko odkriti.

Avtoritarni režimi in vlade z avtoritarnimi težnjami se lahko z vohunjenjem lotijo opozicije, novinarjev in vseh kritičnih posameznikov, ki jim predstavljajo grožnjo v boju za oblast.

Podpiramo predlog evropskih poslancev, da se zoper rabo Pegasusa v EU uvede takojšen moratorij.

¹ prt.si/pegrepdw² prt.si/kolajpegas