1 min read

Poskusite Mastodon

Poskusite Mastodon

Radi uporabljate Twitter, a ne želite postati poskusni zajček Elona Muska?

Poskusite #Mastodon in se pridružite stotisočim novim uporabnikom, ki migrirajo tja.

Kaj prav za prav je Mastodon? Mastodon je odprtokodna programska oprema za mikroblogiranje. V nasprotju s Twitterjem je Mastodon decentralizirano omrežje, sestavljeno iz več tisoč strežnikov.

Vsak od strežnikov deluje kot vstopna točka v “fediverzum”¹, federacijo vseh strežnikov, ki sodelujejo v omrežju. Na katerem strežniku si ustvarite račun, ni toliko pomembno, saj lahko sledite tudi računom na drugih strežnikih. Prav tako lahko svoj račun preselite na drug strežnik, v kolikor vam vaša izbira ni všeč.

Mastodon vas ne omejuje samo na sledenje drugim uporabnikom Mastodona, ampak zahvaljujoč uporabi odprtega protokola ActivityPub² lahko sledite uporabnikom na drugih platformah, kot so BookWyrm³ (družbeno omrežje za ljubitelje knjig), Pixelfed⁴ (neke vrste Instagram), PeerTube (~YouTube) in drugim.⁵

V primerjavi s Twitterjem ponuja Mastodon še vrsto drugih prednosti:

1️⃣ Je brezplačen in brez oglasov.

2️⃣ Je odprtokodna platforma.

3️⃣ Strokovna javnost lahko preveri in izboljša njegovo varnost.

4️⃣ Ne pripada nobeni korporaciji ali premožnemu posamezniku, temveč uporabnikom samim. Je decentralizirano in interoperabilno omrežje. Izbirate lahko med več tisoč ponudniki in ste še vedno v stiku z vsemi uporabniki.

5️⃣ Ključna težava s Twitterjem ali s Facebookom je, da ne vemo natančno, kako ti omrežji delujeta.

Mastodon deluje povsem drugače od komercialnih socialnih omrežij, koda je odprta, zato je delovanje platforme popolnoma pregledno.

Dajte Mastodonu priložnost. Ne bodo vam ukinili profila, ker ne boste hoteli plačati. Ne bo vas poskusil zasvojiti. Ponuja preprosto platformo za odprto razpravo.

Najdete nas pod uporabniškim imenom @pirati@prt.si

¹ prt.si/fediverse

² prt.si/activitypub

³ prt.si/bookwyrm

⁴ prt.si/pixelfed

⁵ prt.si/fedproj