1 min read

Imenovanje Senada Jušića na položaj generalnega direktorja policije je znak nadaljevanja njene politizacije

Imenovanje Senada Jušića na položaj generalnega direktorja policije je znak nadaljevanja njene politizacije

Politizacija policije je bila ena glavnih polemik obdobja epidemije. Povečana represija, raba solzivca in vodnega topa so marsikoga prepričale v odhod na volitve v upanju, da pride do menjave oblasti in da se policijska brutalnost videna v letih 2020-2022 več ne ponovi.

Novi odločevalci po menjavi oblasti niso naslovili ključnih vzrokov, ki so pripeljali do tega, da je policija opustila svoje strokovne standarde in se podredila politiki. Med poglavitnimi vzroki za politično podrejenost policije je med drugim tudi vpliv, ki ga ima minister za notranje zadeve na imenovanje vodstva policije.

Senad Jušić je bil imenovan na čelo policije kljub temu, da ne izpolnjuje pogojev, ki so zahtevani za položaj generalnega direktorja policije.

Uradniški svet je njegovo primernost, kljub manjkajočim preteklim izkušnjam na vodstvenih pozicijah znotraj policije vseeno potrdil, sklicujoč se, da je bil dvakrat imenovan na položaj vršilca dolžnost generalnega direktorja policije, kar je položaj na katerega lahko vlada brez kakršnekoli dodatne varovalke imenuje kogarkoli.¹

Strokovne varovalke, ki so tam zato, da se zagotovi, da je izbrana oseba hkrati tudi primerna za opravljanje funkcije in ne le izbranec politike, so bile v tem primeru izigrane.

Vlada se je za imenovanje novega direktorja policije poslužila birokratskega trika, kakršnih smo bili vajeni pod vlado Janeza Janše, ki je na podoben način kadrovala po ključnih državnih institucijah in po RTV. Imenovanje Senada Jušića je po problematičnosti enako imenovanju Andreja Grah Whatmougha na položaj direktorja RTV.

Vlada Roberta Goloba nadaljuje z nevarnim presedanom prejšnje vlade in daje zgled za bodoče vlade, da si s podobnim izigravanjem zakonodaje, podrejajo ključne državne institucije, ki bi morale ostati neodvisne od vpliva politike.

Pirati smo sestavili konkretne predloge za depolitizacijo policije, ki bi jih morali zakonsko urediti še pred imenovanjem novega generalnega direktorja policije: prt.si/depolitpolice

¹ prt.si/polgspo