1 min read

Bojkot seje Državnega sveta

Bojkot seje Državnega sveta

Pirati smo danes izvedli bojkot seje Državnega sveta, saj ta želi zatreti razpravo o omejevanju županskih mandatov.

Cilj našega zakona za omejitev županskih mandatov je krepiti demokracijo na lokalnem nivoju, ter zatreti razraščanje korupcije, nepotizma, samovolje in netransparentnosti, ki se je razrasla v lokalni samoupravi.

Interesne skupine županov, med njimi 3 občinska združenja in 22 državnih svetnikov, praktično vse od vložitve zakona izvajajo pritisk na vlado in Državni zbor, da le ti našega zakona sploh ne bi obravnavali. Z resnimi argumenti proti omejevanju mandatov županski lobi ne razpolaga.

Naš predlog je sistemske narave in ni uperjen proti nikomur osebno. Ne obstajajo dobri ali slabi župani. Obstajajo zgolj dobri in slabi sistemi. Naš cilj je da se sistem lokalne samouprave izboljša.

Celotno razpravo župani vodijo iz položaja užaljenosti, naš zakon pa poskušajo prikazati kot nekakšno osebno gonjo proti vsakemu posameznemu županu. Ravno v tem se kažeta aroganca in avtoritarnost županov, ki sami sebe več ne ločijo niti od funkcij, ki jih opravljajo, niti od sistema v katerem bi morali biti le skrbni upravljalci, ne pa poosebitev funkcije kot take.

Na tako nizek nivo razprave ne pristajamo, zato se današnje seje Državnega sveta, kljub vabilu, protestno nismo udeležili.