1 min read

Tiskovna konferenca o predlogu Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti

Tiskovna konferenca o predlogu Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti
Boštjan Tavčar in Nina Beyokol

Danes smo na tiskovni konferenci pred novinarji naslovili vladni predlog Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, ki vsebuje tudi predlog uvedbe digitalnih bonov. Le te vidimo kot cenen poskus predvolilnega podkupovanja volivcev.

Predlog zakona ne bo prispeval k večji digitalizaciji države, ravno nasprotno, predlagan vir financiranja digitalnih bonov so sredstva namenjena razvoju optičnih omrežij na podeželju. Brez osnovne infrastrukture, ki je potrebna za to, digitalizacija ni mogoča.

Prebivalci tistih območij, ki še vedno nimajo dostopa do kakovostne internetne povezave, so bili znova puščeni na cedilu.

Hkrati predlagatelji digitalnih bonov te skušajo utemeljiti tako, da se sklicujejo na veliko število šolarjev, za katere se je šele med epidemijo izkazalo, da nimajo dovolj kakovostne opreme za sodelovanje pri pouku na daljavo.

Nevladne organizacije, ki so nase prevzele breme zagotavljanja računalnikov tistim šolarjem, ki jih niso imeli, so bile s strani vlade ignorirane.

Da zdaj vlada izkorišča ta problem, da bi prek njega utemeljila svoje ceneno predvolilno podkupovanje volivcev z boni, ki so preskromni, da bi lahko samo z njimi kupili računalnik, pa je žaljivo do vseh, ki so bili med izredno kaotično izvedenim šolanjem na daljavo iz tega povsem ali v večji meri izključeni.

Sredstva, namenjena digitalnemu vključenju zapostavljenih skupin, naj se razporedijo ciljno. Država naj vloži denar v tiste programe za digitalno opismenjevanje in zagotavljanje računalniške opreme, za katere vemo, da že danes delujejo.