1 min read

Iniciativa Glas ljudstva

Iniciativa Glas ljudstva

Več kot stotim civilnodružbenim organizacijam, povezanim v iniciativo Glas ljudstva, smo danes pred Državnim zborom predali odgovore na 138 zahtev, ki so jih v obravnavo izročili političnim strankam.

Veliko večino zahtev prepoznavamo kot smiselnih. Izredno pomembne se nam zdijo predvsem zahteve po vpeljavi novih oblik neposrednega izražanja volje ljudstva, kot sta odpoklic državnega zbora in županov s strani volivcev.

Ključne se nam zdijo tudi zahteve po ureditvi problematičnega medijskega okolja, predvsem z umikom političnih strank iz upravljanja z RTV.

Pozdravljamo tudi zahtevo po zagotovitvi dostopa do interneta vsem prebivalcem. Pirati smo že pred štirimi leti predlagali, da se dostop do interneta definira kot temeljno pravico v ustavi.

Pozitivno presenečeni pa smo bili tudi nad dejstvom, da iniciativa v svojih zahtevah ni spregledala pomena odprtokodne programske opreme za učinkovito digitalizacijo državne uprave in razvoj vključujoče informacijske družbe. Pomen odprtokodnosti je prepogosto spregledan.

Močno pozdravljamo tudi zahtevo po popolni prepovedi tehnologij splošnega biometričnega nadzora.

Zahteva, ki je nismo podprli, pa je predlog moratorija na razvoj jedrske tehnologije. Njen razvoj v smeri večje varnosti in učinkovitosti je nujen za razogljičenje družbe.

Preostale odgovore si lahko preberete na spletni strani iniciative: https://glas-ljudstva.si/

📷 Matej Klarič