1 min read

Škodljive spremembe avtorske zakonodaje!

Škodljive spremembe avtorske zakonodaje!

Preprečimo lobijem, da uničijo politiko poštene uporabe avtorskih del in ogrozijo temeljne pravice uporabnikov interneta!

Spremembe avtorske zakonodaje, ki jih je vlada poslala v parlamentarno proceduro, prinašajo številne škodljive spremembe, ki bodo prizadele šolstvo, znanost, razvoj umetne inteligence. Škodljivo pa bodo vplivale tudi na rabo interneta in na temeljne pravice državljanov.¹

Zakonski predlog upravljalcem platform nalaga obvezni nadzor nad spoštovanjem avtorske zakonodaje. Internetne platforme se izpolnjevanja tovrstnih zakonskih obveznosti lotijo z algoritmi, ki avtomatično filtrirajo vsebino in vam preprečujejo, da bi jo sploh naložili.

Stopnja napak tovrstnih algoritmov je izredno visoka, odzivnost na pritožbe pa prepočasna, zato so filtri grožnja svobodi izražanja in številnim drugim pravicam.²

V Združenih državah Amerike se je med policisti razširila praksa predvajanja glasbenih posnetkov, medtem ko jih državljani snemajo pri delu, saj jim s tem preprečijo objavljanje posnetkov na socialnih omrežjih, ker le ta po zaslugi avtomatiziranega filtriranja posnetke takoj odstranijo zaradi kršitev avtorskih pravic.³

Podobne zlorabe in kršitve temeljnih pravic se bodo dogajale tudi pri nas, če bosta noveli Zakona o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP-I)⁴ in Zakona o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic (ZKUASP-A)⁵ sprejeti.

Avtomatično filtriranje vseh vsebin bo skupaj z uveljavljanjem obveznih nadomestil za vsakršno rabo avdiovizualnih avtorskih del na internetu spremenilo internet v do uporabnika sovražen, vse bolj zaprt prostor, namenjen izključno profitnim dejavnostim.

Ohranjanje pravice do deljenja vsebin na internetu je za Piratsko stranko ključnega pomena, zato uvedbi nadomestil ostro nasprotujemo.

Poslance državnega zbora smo pozvali naj zakona ustrezno amandmirajo, v kolikor pa to ne bo mogoče na plenarni seji, ki bo 26. 9. 2022 zavrnejo.

Podrobno obrazložitev naših pripomb na oba zakona si lahko preberete na povezavi: prt.si/zakavprav

¹ prt.si/hanavt
² prt.si/filernet
³ prt.si/policrigh
prt.si/zaspi
prt.si/zkuasp