1 min read

Poslanci stopili v bran večnim županom!

Poslanci stopili v bran večnim županom!

Slovenija še naprej ostaja država, kjer se korupcijo in nepotizem tolerira na najvišjem nivoju.

Poslanci Državnega zbora na včerajšnjem zasedanju niso podprli omejitve županskih mandatov. S tem so se enotno postavili v bran večnim županom.

Po več mesecih dela na terenu smo prepričani, da ima zakon široko podporo med ljudmi. Več kot 5.000 volivcev nam je prispevalo svoj overjen podpis, da smo ga sploh lahko vložili v parlamentarno obravnavo.

V obravnavi smo predstavili trdne argumente, med drugim pa tudi predlagali poslancem, da omogočijo široko javno obravnavo zakona s čimer bi javnosti dali priložnost, da izrazi svoje mnenje.

Poslanci mnenja volivcev niso želeli slišati in so se raje odločili, da zakon v skladu z željami združenj županov zavržejo.

Zahvala pa gre nasprotno, poslancem Levice, ki so zakon v skladu s svojim programom podprli, zahvaljujemo pa se tudi enemu in edinemu poslancu Gibanja Svoboda, ki se je odločil, da predvolilne obljube svoje stranke ne bo prelomil in je zakon podprl.

Zgodba na tej točki še zdaleč ni zaključena. V sklopu kampanje smo pridobili ogromno količino informacij o težavah lokalne samouprave, ter stopili v stik s številnimi lokalnimi skupnostmi, ki so postale ujetnice večnih županov.

Načinov kako zajeziti te težave je še veliko in prizadevanja za omejitev samovolje županov nikakor ne nameravamo opustiti.

Boštjan Tavčar
Predsednik Piratske stranke