1 min read

Piratska delegacija na Češkem

Piratska delegacija na Češkem

Vodstvo in člani Piratske stranke Slovenije smo te dni na Češkem. Na svoji poti smo do danes obiskali Prago, Plzen, Brno in Ostravo, kjer smo sodelovali v lokalnih volilnih kampanjah in se pridružili svojim češkim kolegom v nagovarjanju državljanov.

Pirati smo del mednarodnega Piratskega gibanja in Evropske Piratske stranke. S svojim sodelovanjem v volilnih kampanjah drugih Piratskih strank krepimo mednarodno dimenzijo našega delovanja, izmenjujemo izkušnje, ter pomagamo našim kolegom v boju za svobodo in demokracijo.

Na Češkem bodo v petek in soboto potekale parlamentarne volitve, na katerih češki Pirati nastopajo v koaliciji s stranko Župani in neodvisni (STAN).

Koalicija po javnomnenjskih raziskavah kotira zelo visoko. Pred štirimi leti je tukajšnja Piratska stranka bila zunaj parlamenta, danes pa jo rezultati uvrščajo med možne zmagovalce volitev.

Trenutno vlado Andreja Babiša zaznamujejo ponavljajoči se korupcijski škandali, razmetavanje s proračunskimi sredstvi in slabo upravljanje z epidemijo. Vse to lahko pripišemo tudi slovenski vladi.

Krhanje demokracije in vladavine prava se v državah višegrajske četverice ni zgodilo čez noč. Na demokratični opoziciji je, da razkroj temeljnih postulatov svobodne demokracije ubrani pred napadom avtoritarnih populistov.

Piratom dobro kaže in upamo, da bo naslednji premier Češke Pirat.