1 min read

Zahtevamo neodvisno preiskavo policijskega nasilja

Zahtevamo neodvisno preiskavo policijskega nasilja

Policija je na protestu v torek, 5. 10. 2021, posegla po v zgodovini samostojne države še nevideni količini sile. Zaradi solzivca so bili prizadeti stanovalci okoliških stavb, gosti lokalov, delavci, študentje, dijaki, otroci in naključni mimoidoči, ki niso protestirali in so se naključno znašli tam oziroma tam živijo.

Vodstvo policije bi moralo javno predstaviti vse podrobnosti ter objektivno in strokovno utemeljiti upravičenost uporabe prisilnih sredstev nad protestniki.

Zahtevamo, da posebna neodvisna komisija preveri verodostojnost informacij, ki jih je v zvezi s protesti podala policija tako, da se ji dovoli vpogled v vse posnetke policijskih kamer in drugo gradivo, do katerega splošna javnost zaradi varstva osebnih podatkov oziroma drugih zakonskih omejitev nima dostopa.

Za vse morebitne ugotovljene nepravilnosti, prekoračitve pooblastil in prekomerne uporabe sile morajo posamezniki prevzeti subjektivno odgovornost. Prav tako morata tako vlada kot vodstvo policije prevzeti objektivno odgovornost za takšna ravnanja.

Eskaliranje policijske represije in spirala nasilja kot odziv množice sta veliki nevarnosti za našo družbo. Vse bolj pogosta in vsesplošna raba prisilnih sredstev nad protestniki in drugimi, ki se na območju protestov zgolj nahajajo ali mirno protestirajo, je nesprejemljiva in nedemokratična. Gre za dejanje avtoritarnega pokoravanja ljudi.

Naloga policije na demonstracijah je zagotavljati varnost z uporabo minimalne potrebne sile za obvladovanje morebitnih nasilnežev, ne pa spodbujanje nasilja in posledično ustrahovanje ljudi, ki jim ustava jamči pravico do izražanja svojega mnenja tudi če to ni povolji oblasti.