1 min read

Pirati nominirali Assanga za Nobelovo nagrado

Pirati nominirali Assanga za Nobelovo nagrado

Piratski evroposlanci so nominirali Juliana Assanga za Nobelovo nagrado za mir.¹

Primer pregona Juliana Assanga za nas predstavlja simbol zatiranja svobode izražanja in pravice do informiranosti. S tem, ko bi mu podelili Nobelovo nagrado, bi obenem priznali tudi pomen, ki ga imata svobodno novinarstvo in razkrivanje informacij v javnem interesu za svobodne demokratične skupnosti.

Julian Assange je avstralski novinar, aktivist, žvižgač in ustanovitelj portala WikiLeaks. Po zaslugi WikiLeaksa je javnost dobila dostop do milijonov zaupnih dokumentov o vojnih zločinih, storjenih v Afganistanu, Iraku in Jemnu, o delu varnostnih agencij ter o korupciji in drugih zločinih v Turčiji, Rusiji, na Kitajskem in v Peruju.

Po razkritjih WikiLeaksa se je zoper Assanga sprožilo več popolnoma zrežiranih procesov, ki en za drugim padajo pred sodišči. Procesi zoper njega so Juliana stali že skoraj desetletje svobode in dodobra načeli njegovo duševno in fizično zdravje.²

Medtem ko čakamo na novice o njegovi dokončni izpustitvi na prostost, nikakor ne smemo pozabiti, da je od Assangeve svobode odvisna svoboda vseh nas.

Assangev pregon je grožnja vsem medijem in novinarjem, je svarilo o tem kaj jih čaka v primeru objave tajnih dokumentov.

Kaznovanje tistih, ki objavljajo informacije v javnem interesu, postavlja nevaren presedan. Varovanje novinarjev, njihovih življenj in njihovega dela so osnovni demokratični temelji, za katere se bomo vedno zavzemali.

¹ prt.si/euppassan

² prt.si/asvobod