1 min read

Obletnica uničenja Avtonomne tovarne Rog

Obletnica uničenja Avtonomne tovarne Rog

Pred natanko enim letom, 19.1. 2021, je v zgodnjih jutranjih urah Mestna občina Ljubljana z malo armado policistov in varnostnikov deložirala uporabnike Avtonomne tovarne Rog in nemudoma pričela s postopkom rušenja stavb, v katerih je nekoč delovala tovarna koles.¹

Šlo je za razpadajoče stavbe v lasti Mestne občine Ljubljana, ki za njih dolga leta ni kazala pretiranega interesa.

Skupnost ustvarjalcev, ki se je tam naselila že leta 2006, je MOL poskušala nasilno pregnati od leta 2016. To je tudi leto, ko je vrednost nepremičnin v Ljubljani pričela strmo rasti.²

Klavrna usoda Roga in mnogih drugih podobnih prostorov tako v Sloveniji kot širom Evrope je mrk opomnik realnosti sodobnega urbanega načrtovanja.

Jedra mest so se iz družabnih središč za prebivalce transformirala v vrtičke, namenjene turistom in špekulantskim naložbam v nepremičnine.

Prestolnica države tu ni nikakršna izjema. Župan Zoran Janković niti ni nikoli skrival, da so njegove politike usmerjene predvsem v estetiko mesta in ne njegovo uporabnost za prebivalce.

"Najlepše mesto na svetu" nazaduje po kakovosti zraka, kolesarski infrastrukturi, kakovosti javnega prometa in prometa nasploh³, visoke cene stanovanj in višina najemnin sta aktivno degradirali življenjski standard prebivalcev.⁴ Kultura, sploh alternativna pa je za občino četrtorazredna tema.

Dvomimo, da bo novi Center Rog, ki ga zdaj gradijo namesto stare tovarne, zares zmožen Ljubljančanom ponuditi kakovostno kulturno izkušnjo, saj se ga ne gradi s tem namenom. V mega projektu se ‘obrača’ predvsem velik denar.⁵

Letos so poleg parlamentarnih tudi lokalne in županske volitve, ki se jih bomo tudi mi aktivno udeležili. Sprememba je nujna ne le na nacionalnem temveč tudi na lokalnem nivoju.

¹ prt.si/unicrog

² prt.si/altrog

³ prt.si/zrakLJ

prt.si/stankri

prt.si/CRog