1 min read

Propaganda na RTV

Propaganda na RTV

Oddaja Utrip, ki je bila predvajana na TV Slovenija v soboto, 15.1. 2022, je novo dno Radiotelevizije Slovenija, ki postaja vse bolj podobna propagandnim kanalom kakšnega avtoritarnega režima kot pa tisto, kar bi javna radiotelevizija morala biti.¹

Voditelj Jože Možina je oddajo Utrip izkoristil za osebno obračunavanje z nekaterimi zdajšnjimi in bivšimi politiki ter je hkrati dodal še svoj doprinos pri "ubijanju lika" zoper eno izmed vidnejših civilnodružbenih organizacij.

Tudi če se sploh ne dotaknemo vprašanja vsebine, je nivo, na katerem je bila narejena oddaja, globoko pod standardi profesionalnega novinarstva. Takšen amaterizem ni vreden centa javnega denarja.

Oddaja pomeni tudi odmik od dosedanje usmeritve vladnih propagandnih aktivnosti. Njihov cilj je bil, vsaj skozi pritiske na RTV, utišati kritike vlade in povečati medijsko prezenco njenih članov ter obravnavo njihovega dela v kar se da nekritični luči.

Oddaja Utrip je prelomna po tem, ker se je z njo RTV zlorabilo za obračunavanje s tistimi, ki jih ta vlada vidi kot politične nasprotnike.

Zdi se, kot da je nova uredniška politika RTV testiranje meja, do katerih lahko gredo pri produkciji propagande.

Takšno stanje je izredno problematično in prepričani smo, da bodo naslednje parlamentarne volitve nosile velik črn madež ravno zaradi pomanjkanja kritičnega in profesionalnega novinarstva v javnem medijskem prostoru.

Pot do zares demokratične družbe, ki bo odporna na avtoritarne težnje, se mora začeti z osvoboditvijo javnih medijev izpod vsakokratnih vlad. Pravica do obveščenosti pripada vsem, zaščitimo jo lahko le z vzpostavitvijo neposrednega demokratičnega nadzora nad RTV.²

¹ prt.si/utRIP

² prt.si/RTVref