2 min read

Nov način obračunavanja omrežnine bo najhuje prizadel revne

Nov način obračunavanja omrežnine bo najhuje prizadel revne

Z novim letom se obetajo spremembe pri obračunavanju omrežnine, elektro distributerji so pripravili kompleksno formulo, ki bo determinirala višino naših položnic. Nov način obračunavanja je izjemno kompleksen in nerazumljiv.

Omrežnina bo v povprečju dražja, z distributerjem boste imeli dogovorjeno maksimalno priklopno moč, ki jo boste morali spoštovati. V primeru da bo moč presežena (kar bo merjeno v 15-minutnih intervalih), boste plačevali drage penale.¹

Nenadna visoka poraba, zlasti v zimskem času, bo vodila v več 100 evrov visoke položnice. Če se vam bo denimo pokvarila kakšna novejša, bolj varčna naprava, vas bo vklop kaloriferja, starega grelca ali kuhinjske plošče, močno udaril po žepu.

Z novim sistemom želijo elektrodistributerji kaznovati visoko porabo električne energije v zimskih mesecih, to je čas ko obnovljivi viri energije proizvajajo izredno malo energije in ko je poraba najvišja.

Sredstva nabrana skozi tovrstno kaznovanje potrošnikov bodo verjetno šla v nadgradnjo nizkonapetostnega omrežja, da bo na ta način sčasoma omogočen priklop večjega števila solarnih panelov in vgrajene toplotne črpalke ter polnilnice električnih avtomobilov.

Vse to naj bi vodilo v nižje emisije toplogrednih plinov in pomagalo upočasniti podnebne spremembe ter zmanjšati pojavnost ekstremnih vremenskih ujm, ki jo te prinašajo.

Gre za plemenit cilj, kljub temu pa ne moremo ignorirati ključnih vprašanj. Kdo bo za vse to plačal, kdo bo od tega sistema profitiral, kdo bo kaznovan in ali bi se dalo do cilja priti na enostavnejši, manj boleč način?

Najbolj kaznovani bodo zagotovo revni ljudje, ki že danes trpijo energetsko revščino. Ljudje, ki si ne morejo privoščiti pametnih hiš, pametnih in varčnih naprav, ki bi porabo energije regulirale do te mere, da ne bo potrebno plačevati penalov.

Kaznovani bodo ljudje v stiski, ljudje, ki se jim je kakšna naprava pokvarila in nimajo denarja ali možnosti za namestitev novih, bolj energetsko učinkovitih naprav.

Na boljšem bodo trgovci z električno energijo, isti trgovci, ki že danes na trgu kockajo z energijo. Več kot bo energetske revščine, nižja kot bo domača poraba zaradi previsokih cen, več manevrskega prostora bodo imeli trgovci za svoje mešetarjenje.

Obstajajo boljše, ljudem prijaznejše alternative:

➡️ Gradnja novih jedrskih elektrarn. Z jedrsko energijo bomo podnebne cilje dosegli hitreje in ugodneje, kot če jo iz zelenega prehoda izključimo.

➡️ Večjo energetsko učinkovitost je mogoče spodbujati na drugačne načine, npr. s spodbudami za nakup varčnejših naprav in energetsko sanacijo stavb. Te pa morajo biti enostavno dostopne vsakomur, tudi ekonomsko najšibkejšim.

➡️ Ljudem bi lahko denimo razdelili števce, ki bi izjemno visoko porabo energije oznanili s piskom, ali kako drugače, ter jih tako zaščitili pred visokimi stroški.

¹ prt.si/sodomrez