1 min read

Nadzor zasebnih komunikacij

Nadzor zasebnih komunikacij

Na srečanju notranjih ministrov Evropske unije na Brdu so predstavniki vlad podprli obvezno preverjanje vseh zasebnih komunikacij državljanov. Takšen množični nadzor so doslej izvajali le totalitarni režimi.¹

Evropska komisija bo predvidoma v začetku leta 2022 predstavila osnutek zakonodaje, s katero želijo ponudnike komunikacijskih storitev prisiliti v pregledovanje sporočil uporabnikov.

Zasebna podjetja se izpolnjevanja tovrstnih zakonskih obveznosti lotijo z avtomatizacijo in algoritmi, ki sumljivo vsebino posredujejo policiji. Po podatkih švicarske zvezne policije, kar 86 % vseh osebnih sporočil in fotografij, o katerih poročajo algoritmi, ni pregonljivih.²

To pomeni, da bo policija razpolagala z množico zasebnih sporočil ljudi, ki niso storili ničesar narobe. Z obveznim nadzorom komunikacij bodo vsi državljani EU postali osumljenci.

Splošni nadzor ne prepreči kriminala in zlorab, kriminalci se samo prestavijo na druga orodja, kar dodatno oteži njihov pregon. Splošni nadzor ni nič drugega kot le resna grožnja za zasebnost Evropejcev.

Pozivamo vse, ki vam je mar za zasebnost in svobodo, da se uprete razkroju temeljnih pravic. Totalitarne načrte evropskih odločevalcev je potrebno zatreti v kali, v nasprotnem primeru bomo priča vedno bolj invazivnim zakonom.

Stopnjevanje pritiska javnosti že daje prve rezultate, kar je razvidno iz dejstva, da je Komisija že nekajkrat odložila predstavitev osnutka zakonodaje.

Več navodil o tem, kaj lahko državljani storite proti nadzoru zasebnih komunikacij, je dostopnih na strani chatcontrol.eu.

¹ prt.si/chatconmin

² prt.si/chatconeupp