1 min read

Žvižgačka Frances Haugen v Evropskem parlamentu

Žvižgačka Frances Haugen v Evropskem parlamentu

Žvižgačka Frances Haugen je prejšnji teden nastopila pred poslanci Evropskega parlamenta, kjer je sodelovala v razpravi o njenih razkritjih glede omrežja Facebook.¹

Haugen – nekdanja uslužbenka podjetja Facebook – je javnosti razkrila podrobnosti  delovanja omrežja.²

Med drugim je potrdila veliko spornih praks, o katerih se je pred tem le špekuliralo – npr. to, da Facebook sodeluje z drugimi podjetji in se trudi zbrati čim več osebnih podatkov ljudi (tudi tistih, ki niso njihovi uporabniki), da bi tako izboljšal profitabilnost oglaševanja. Ljudem, ki ne uporabljajo platforme, celo ustvarjajo t.i. senčne profile³, kar je zastrašujoče in popolnoma nesprejemljivo.

Velike digitalne platforme obvladujejo vse večji del naših življenj, s spodbujanjem ali blokiranjem širjenja določenih vsebin pa vplivajo na demokracijo in razvoj celotne družbe.

Za Pirate in za Evropo kot celoto je pomembno, da oblikujemo ustrezno zakonodajo, ki bo določila pravila igre za velika tehnološka podjetja.

Piratski evroposlanci ta trenutek delajo na aktu o digitalnih storitvah (DSA)⁴, ki ima po besedah Haugenove ​​potencial, da postane standard za celoten svet. Ključna ideja DSA je posodobiti evropski pristop do digitalnih storitev in jih narediti bolj pregledne in dostopne.

Naš končni cilj je zaščititi uporabnike družbenih omrežij in njihove osebne podatke.

¹ prt.si/haugenEP

² prt.si/haugensen

³ prt.si/shadprofprt.si/DSAeupp