1 min read

Manjko evropske solidarnosti

Manjko evropske solidarnosti

Sankcije zoper Rusko federacijo bodo na koncu prizadele tudi nas. Evropska unija sankcije sprejema enotno, države pa se bodo morale z negativnimi učinki sankcij soočiti vsaka posamično.

Zaradi vojne v Ukrajini in sankcij proti Ruski federaciji se dražijo pogonska goriva in hrana, kmalu pa lahko pričakujemo podražitve tudi na drugih področjih.

V kritičnih trenutkih, kot je ta, Evropska unija znova kaže svojo neučinkovitost, predvsem zaradi odsotnosti skupne in enotne fiskalne in socialne unije, s katerima bi se države lahko bolj učinkovito ubranile pred posledicami ukrepov, predvsem pa bi bilo breme posledic ukrepov bolj pošteno razdeljeno med vsemi.

Pirati se zavzemamo za bolj integrirano in predvsem bolj solidarno Evropsko unijo, ki ne bo posameznih držav članic v težkih časih puščala na cedilu, kot smo to doživeli med finančno krizo.

Čim prej je potrebno sprejeti skupne ukrepe za blaženje posledic in organizirati medsebojno pomoč med državami. Prav tako mora evropska unija, tako kot v času epidemije, zagotoviti nepovratna sredstva državam članicam za blaženje posledic ukrepov.