1 min read

Simona Kustec je med glavnimi krivci, da so bile šole danes zaprte

Simona Kustec je med glavnimi krivci, da so bile šole danes zaprte

Ministrica za šolstvo Simona Kustec se je na napoved stavke zaposlenih v šolstvu odzvala šele dan pred stavko s praznimi floskulami o odsotnosti dialoga, za slednjo leži krivda predvsem na njej.

Simona Kustec je med glavnimi krivci, da so bile šole danes zaprte, saj že celoten mandat ne opravlja svoje funkcije.¹

Epidemija je izreden čas, ko bi šolniki in predvsem ministrstvo, ki postavlja okvirje, znotraj katerega šolski sistem deluje, morali ponuditi učinkovite rešitve, da šole ne bi bile med prvimi, ki so se zapirale in zadnje odpirale. Tudi pri šolanju na daljavo je bilo ogromno prostora za spremembe, npr. pri načinu ocenjevanja ali zagotavljanju dodatne vsebine in gradiv za nadomeščanje učnega zaostanka.²

Da se dviga plač, predvsem tistemu delu zaposlenih v šolstvu, ki prejemajo plače nižje oz. okrog minimalne, ni uspelo izpogajati pred stavko, je naravnost sramotno.

Izobraževanje je temelj vsake sodobne družbe, prave posledice državnega varčevanja na plečih delavcev v šolstvu se bodo pokazale čez nekaj desetletij.

Vladi je, ali zmanjkalo denarja, saj so se načrtovana predvolilna darila izkazala za predraga, ali pa ji preprosto ni mar za šolstvo, saj bi bil sodoben in delujoč šolski sistem prevelika nevarnost za stranke, ki zagovarjajo enoumje in zastarelo politiko.

Pirati se zavzemamo za obsežno reformo šolskega sistema s poudarkom na večji avtonomiji šol od politike. Več o tem si lahko preberete v točki našega volilnega programa Šolstvo in izobraževanje.³

¹ prt.si/kustec

² prt.si/mizsrazmislek

³ prt.si/program22