1 min read

Korupcija z javnimi naročili ni pojav zgolj trenutne vlade

Spomnimo, da je Zavod za blagovne rezerve v času vlade Mira Cerarja s podjetjem z dvomljivim ozadjem sklenil posel za dobavo žične ograje v vrednosti 9,3 milijona evrov in že 5 let zavrača razkritje podrobnejše dokumentacije naročila.

Gre za enega prvih javno razkritih netransparentnih poslov Zavoda za blagovne rezerve, poslovanje čigar je pod nadzorom MGRT, kjer Zdravko Počivalšek ministruje že 6 let. Razkritje dokumentacije posla se zaradi oznake tajnosti do danes še ni zgodilo.

Posel je prejelo podjetje, ki je nato bilo obsojeno ponarejanja dokumentacije o poravnanih davčnih obveznostih in zato prejelo 5-letno prepoved sodelovanja na javnih razpisih. Podjetje je leto pred dodelitvijo posla imelo nizek finančni promet in 0,57² zaposlenih.

Korupcija z dodeljevanjem javnih naročil izbranim podjetjem ni pojav zgolj trenutne vlade, temveč sistemski problem, ki ga niti ena vlada še ni upala oziroma znala odpraviti.

Za začetek bi lahko poskrbeli, da se javnih naročil ne more skrivati za oznako “tajno” in se omogoči, da so vedno pod drobnogledom javnosti.