Vse izjave

ISDS je nelegalen!

3. september, 2021
Objavljeno v kategoriji: Mednarodni sporazumi

ISDS – mehanizem, ki je omogočal korporacijam, da tožijo države na zasebnih arbitražah, je dokončno razglašen za nelegalnega!¹

Veliki senat Sodišča Evropske unije je v sodbi 2. 9. 2021² potrdil odločitev, da je raba mehanizma ISDS v sklopu mednarodne pogodbe o energetski listini³ v nasprotju z evropskim pravnim redom.

Gre za prelomno odločitev, ki skupaj s sodbami iz leta 2018⁴, popolnoma razveljavlja ta sistem zasebnih arbitraž med korporacijami in državami Evropske unije. Predvsem energetski giganti so si od mehanizma obetali visoke odškodnine, ker zaostrovanje okoljske zakonodaje škodi njihovim profitom.

Raba zasebnih arbitraž kot orodij za reševanje sporov mimo sodnega sistema je pravna perverzija, prek katere bi lahko zasebna podjetja povsem povozila vsa prizadevanja za trajnostno transformacijo družbe.

Tovrstne zasebne arbitraže žal še niso povsem odpravljene, saj sodne razveljavitve njihove rabe v okviru sporazumov med članicami Evropske unije in tretjimi državami še ni, je pa včerajšnja odločitev sodišča ključna za nadaljnji boj.

Gre za pomembno zmago, ki je hkrati tudi pritrditev vsem, ki smo v preteklih letih na spornost rabe ISDS v okviru mednarodnih sporazumov opozarjali.⁵

 

¹ prt.si/energtreaECJ

² prt.si/ISDS21

³ prt.si/ECT

prt.si/ISDS18

prt.si/mednsporaz