1 min read

Izid referenduma je ljudska nezaupnica tudi nekaterim županom

Izid referenduma je ljudska nezaupnica tudi nekaterim županom

Po referendumu, na katerem je ljudstvo z veliko večino zavrnilo škodljiv zakon o vodah, se je zvrstilo mnoštvo pozivov k odstopu vlade in ministra Vizjaka, mnogo preskope pa so bile kritike na račun tistih lokalnih oblasti in županov, ki so novelo vseskozi podpirali, saj je ta bila spisana povsem po njihovi meri.

Zakon je bil z najmanj dvotretjinsko večino zavrnjen povsod po državi, zato je rezultat referenduma moč interpretirati ne le kot zaušnico vladi, temveč tudi kot nezaupnico dosedanjim paradigmam lokalnih politik.

Lokalna politika bi se morala graditi na dejanskih potrebah skupnosti in ne na potrebah poslovnih partnerjev županov. Tako kot pri varovanju javnega interesa pri proračunski porabi in prostorskem načrtovanju bi tudi varovanje naravnih danosti morali podkrepiti z neposrednim vključevanjem lokalnega prebivalstva v odločanje.

Piratska stranka namerava nastopiti tudi na prihajajočih lokalnih volitvah, ki bodo predvidoma v drugi polovici leta 2022. Če nam želite pri tem pomagati, vas vabimo, da se nam pridružite: prt.si/clan