1 min read

Dramatičen porast zlorab EU sredstev!

Kar 200 % skok vrednosti goljufij povezanih s črpanjem evropskih sredstev, ki so še leta 2017 znašale skupno 346,6 milijona evrov, medtem ko izsledki za leto 2018 kažejo na kar 1,032 milijarde nepravilno porabljenih sredstev.[1] To je glavna ugotovitev letnega poročila o ščitenju finančnih interesov EU in boju proti goljufijam.[2]

Večinoma se zlorablja sredstva, namenjena koheziji in kmetijstvu. Gre za sredstva, ki bi morala biti primarno namenjena majhnim in srednje velikim podjetjem ter kmetom, vendar jih tajkuni in oligarhi, povezani predvsem z vladami na Češkem, Poljskem, Madžarskem, Italiji, Grčiji in drugod, uspešno pretakajo v svoje lastne žepe preko fiktivnih projektov.

Poročilo je hkrati tudi opozorilo na to, zakaj mora pogoj vladavine prava biti tesno povezan s črpanjem sredstev iz sklada za obnovo po pandemiji. Temu pogoju je nasprotoval tudi naš premier Janez Janša.[3]

Evropa ne sme še naprej tolerirati, da se skupna sredstva zlorablja kot bankomat tajkunov, ki so blizu oblastem. Za začetek bi vse države, ki tega še niso storile, vključno s Slovenijo, morale v nacionalno zakonodajo prenesti določbe Direktive o boju proti goljufijam.[4] Tako bi poenotili definicijo zlorabe sredstev in omogočili meddržavno sodelovanje v primerih, ki obsegajo kršitve v večih državah. Direktiva prav tako zahteva minimalno štiriletno zaporno kazen zoper posamezne kršitelje in strožjo obravnavo kriminalnih združb.

Dodatni ukrepi, ki bi jih lahko uvedli zoper zlorabo sredstev, so še oblikovanje nacionalne strategije proti goljufijam, transparentno javno objavljanje največjih prejemnikov sredstev v poenostavljenem digitalnem formatu in pa povečanje sredstev Evropskemu javnemu tožilstvu, ki je še vedno zgolj v začetni fazi svojega delovanja.


  1. https://prt.si/pifreports ↩︎

  2. https://prt.si/pifrep2018 ↩︎

  3. https://prt.si/skladinproracun ↩︎

  4. https://prt.si/dirgoljuf ↩︎