1 min read

Pravniki za Assanga

Več kot 150 odvetnikov in 15 odvetniških združenj v pismu britanski vladi zahteva osvoboditev Juliana Assanga![1]

Ta v popolni osamitvi in nemogočih razmerah, ki so jih neodvisni opazovalci OZN označili za psihološko mučenje, čaka na sojenje o izročitvi Združenim državam Amerike.

Po opozorilih več kot 100 zdravstvenih strokovnjakov o ogroženosti njegovega zdravja zaradi brutalne obravnave[2] in opozorilih več kot 1300 novinarjev in novinarskih združenj ter tudi Sveta Evrope, o kriminalizaciji in nedopustnem pregonu svobodnega novinarstva, ki ga predstavlja njegov primer,[3] so se pozivom k Assangevi takojšnji izpustitvi pridružili tudi pravni strokovnjaki. Med njimi so tudi Slovenci; ustavni pravnik Andraž Teršek, strokovnjakinja za človekove pravice in izročitve Polona Florijančič in bivša državna pravobranilka Martina Kanalec.

Ti v svojem pismu opozarjajo na napake v sodnem procesu zoper Assanga, kršenje pravice do poštenega sojenja, oviranje komunikacije z njegovimi odvetniki, oviranje pri sledenju obravnavam, mučenje ter na popolno neodzivnost britanskih oblasti, ki kljub neštetim opozorilom ne ukrepajo. Opozorili pa so tudi na problematičnost konflikta interesov, ki ga ima vodilna sodnica v procesu Emma Arbuthnot – ta naj bi imela finančne povezave z institucijami, katerih nepravilnosti je razkril WikiLeaks.[4]

Assange je z objavo tajnih depeš svetu med drugim razkril vojne zločine, storjene v Iraku in Afganistanu,[5] sledenje ameriške tajne službe evropskim politikom[6] in pa osnutek trgovskega sporazuma TTIP,[7] pogajanja za katerega so potekala za zaprtimi vrati in smo mu nasprotovali tudi Pirati.[8] Sodna obravnava o njegovi izročitvi ZDA je zaradi izrednih razmer prestavljena na 7. september.

Izročitev Assanga ZDA bi pomenila, da je lahko katerikoli preiskovalni novinar zaradi razkrivanja zločinov in korupcije obsojen praktično na smrt, s čimer izgubimo svobodo govora in pravico do védenja, s tem pa temeljne vrednote, na katerih naj bi temeljila demokracija.


  1. https://prt.si/lawyersforassange ↩︎

  2. https://prt.si/doctorsassange ↩︎

  3. https://prt.si/speakupforassange ↩︎

  4. https://prt.si/conofinterest ↩︎

  5. https://prt.si/wikileaksttip ↩︎

  6. https://prt.si/ttip ↩︎

  7. null ↩︎

  8. null ↩︎