1 min read

Dogovor voditeljev EU o skupnem proračunu in skladu za obnovo ima nekaj ključnih pomanjkljivosti

“Evropski svet se je odločil denar porabljati tam kjer to nikakor ni potrebno in varčevati na najhujše možne načine.” –  je predlog proračuna komentiral piratski evroposlanec Mikulaš Peksa.

Problematično je predvsem zmanjševanje sredstev za hitro okrevanje, ki jih je potrebno pričeti porabljati že danes, da bi z njimi ublažili visok upad BDP in v prihodnjem letu tega tudi čim bolj nadoknadili.

Odločitev, da se zmanjša sredstva namenjena znanosti, izobraževanju in zdravstvu je naravnost zastrašujoča. Znanost je področje, ki je v središču tehnološkega razvoja EU in brez vlaganj vanjo ne moremo pričakovati napredka družbe in gospodarstva. Zmanjševanje sredstev izobraževanju pa bo imelo negativne posledice na izvajanje programa Erasmus+, ki je ena najboljših priložnosti za mlade, da spoznajo Evropo in obenem poglobijo akademsko znanje.

Za pojasnjevanje, zakaj je zmanjševanje sredstev v zdravstvu v trenutni situaciji slaba ideja, pa niti ni vredno izgubljati besed, saj bi odgovor moral biti samoumeven.

Obžalovanja vredno je tudi zmanjševanje sredstev skladu za pravično tranzicijo, ki evropskim regijam omogoča lažji prehod k okoljsko bolj vzdržnemu gospodarstvu.

Pomanjkanje resnejših zavez k pogojevanju sredstev na podlagi spoštovanja vladavine prava in odsotnost ukrepov zoper korupcijo odpirata možnost nadaljnjega prelivanja evropskih sredstev v roke tajkunov in oligarhov.

Tovrstno varčevanje je v tem trenutku storjeno izključno na račun prihodnjega razvoja in nas bo zato stalo mnogo več, kot bi nas sedaj stal malce višji proračun.

Končna odločitev o potrditvi proračuna in reševalnega sklada je sedaj v rokah Evropskega parlamenta, ki bo o tem razpravljal septembra. Piratski evroposlanci pričakujejo, da bodo nujno potrebni popravki vendarle imeli dovolj podpore za uveljavitev, saj je proračun v kritičnih točkah nujno potrebno povečati.

Celotna izjava Evropskih Piratov: prt.si/evropiratiRF