1 min read

Poziv - digitalno zbiranje podpisov podpore za kandidiranje na volitvah

Spoštovani poslanci Državnega zbora in spoštovana Vlada,

živimo v negotovih časih. Kot strela z jasnega je družbo pred nekaj meseci prizadela pandemija, na katero se je večina svetovnih vlad odzvala z omejitvijo stikov med ljudmi, da bi kar najbolj zmanjšali možnost za prenos bolezni.

Glede na to, da ne moremo zagotoviti, da bo SARS-CoV-2 do naslednjih volitev že zgodovina, niti da ne bo v prihodnosti znova prišlo do podobne situacije, vas pozivamo, da trajno prilagodite zakonodajo, tako da bo mogoča oddaja podpisov podpore za kandidaturo na lokalnih, državnozborskih, predsedniških in evropskih volitvah tudi elektronsko, na enak način kot je že mogoče podati glas v podporo referendumu ali ljudski iniciativi o spremembah zakonov in celo o spremembah Ustave.

V primeru volitev, ko bi pandemija še bila v teku, bi zbiranje fizičnih podpisov tisočev državljanov predstavljalo povsem nepotrebno zdravstveno tveganje.

Zato predlagamo dopolnitev Zakona o volitvah v državni zbor, Zakona o volitvah predsednika republike, Zakona o volitvah poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament in Zakona o lokalnih volitvah po vzoru 16.b člena Zakona o referendumu in o ljudski iniciativi, ki opredeljuje oddajo elektronskih podpisov:

"Volivec lahko podpiše obrazec tudi preko enotnega državnega portala e-uprava z varnim elektronskim podpisom, overjenim s kvalificiranim potrdilom."

Prav tako predlagamo, da se v zakone vključijo določbe, ki bodo omogočale, da lahko volivec glas podpore neprenosljivo podeli točno določeni stranki.

Glede na to, da je sistem za to že zgrajen, temeljito preizkušen in v rabi, ter da je potrebna zgolj enostavna sprememba zakonodaje, s katero to lahko omogočite, pričakujemo, da boste predlog po hitrem postopku izvedli in s tem zagotovili ustavnost volitev tudi v razmerah epidemije, hkrati pa boste otežili skrajno neetično prekupčevanje z obrazci podpore, ki spremlja vsakokratno kampanjo nekaterih strank. Resnično si ne smemo privoščiti, da bi pandemija postavila pod vprašaj legitimnost volitev.

S spoštovanjem,

Rolando Benjamin Vaz Ferreira
predsednik, Piratska stranka Slovenije