1 min read

Vodstvo Slovenskih železnic še naprej zavrača odgovornost za smrti delavcev

Vodstvo Slovenskih železnic še naprej zavrača odgovornost za smrti delavcev

Vodstvo Slovenskih železnic še naprej zavrača odgovornost za nesreče, v katerih so lani umrli štirje delavci.

V letu 2023 so se zgodile tri železniške nesreče, v katerih so umrli štirje delavci Slovenskih železnic. V vseh treh primerih je vodstvo železnic okrivilo človeško napako in s tem odgovornost za nesrečo prevalilo na delavce.

Vodstvo je naročilo tudi izvedbo notranje revizije, torej procesa, ko železnice preiskujejo same sebe. Tako ni presenetljivo, da med izsledki revizije ni nikakršnih implikacij, da bi bilo vodstvo železnic lahko kakorkoli odgovorno za nesreče.

Slovenske železnice imajo le okrog 1200 km prog. V svetovnem merilu je to izjemno majhno železniško omrežje, smrt štirih delavcev v enem letu pa je za tako majhen sistem ogromna in skrb vzbujajoča številka.

V primerih, ko gre za več zaporednih nesreč, je jasno, da je vzrok za nesreče sistemskega izvora.

Zaposleni na Slovenskih železnicah so dlje časa opozarjali na pomanjkljiv sistem za zagotavljanje varnosti delavcev na železniških progah. Število zaposlenih, ki skrbijo za varnost, je občutno premajhno in ne zadošča standardom.¹

Kljub vsem opozorilom in preteklim nesrečam Slovenske železnice niso uvedle nikakršnih dodatnih ukrepov za zagotavljanje varnosti. Nove nesreče so bile tako le vprašanje časa.

Dolgoletna politična zloraba železnic, kjer vladajoče politične stranke tja nameščajo sebi zveste kadre, se mora končati.

Vodstvo Slovenskih železnic bi moralo nemudoma odstopiti.

¹ prt.si/frbzel