2 min read

Vlada bo ponudila državne podkupnine za občine, ki bodo pripravljene sprejeti vetrne elektrarne

Vlada bo ponudila državne podkupnine za občine, ki bodo pripravljene sprejeti vetrne elektrarne

Ministrstvo za energijo je danes, 23. novembra 2023, objavilo predlog Uredbe o enkratnem nadomestilu za občino za spodbujanje uvajanja vetrnih proizvodnih naprav.¹

Predlog uredbe predvideva kar 200.000 evrov enkratnega nadomestila za vsak megavat (MW) vetrnih elektrarn, ki bodo v posamezni občini postavljene.

Ta znesek je izredno visok, saj imajo tipične vetrnice moč med 2 in 3 MW in stanejo od 2,4 do 3,6 milijona evrov. Za vsako vetrno elektrarno moči 2 MW bo država občino nagradila s 400.000 evrov, kar predstavlja eno šestino (16,6 %) vrednosti celotnega projekta.²

Vetrnice v Sloveniji dosegajo le okrog 20 % faktorja izkoriščenosti, in to le na najboljših lokacijah; drugod je ta faktor še veliko nižji. Za isto količino energije, kot bi jo proizvedla nova jedrska elektrarna, bi samo v obliki nadomestil za vetrnice morali odšteti skoraj 3 milijarde evrov.

Lokalne skupnosti pogosto nasprotujejo postavitvi vetrnih elektrarn. Občina Divača, občina Ruše in občina Slovenska Bistrica so vse po vrsti zavrnile gradnjo vetrnih elektrarn.

Nasprotovanje novim vetrnicam je v številnih krajih povsem utemeljeno. Prevetrenost države je relativno slaba za izkoriščanje vetrnega potenciala. Le peščica lokacij omogoča dovolj velik izkoristek vetrnic, da se jih investitorjem sploh splača graditi. Velik delež teh lokacij sovpada z zaščitenimi območji narave in drugimi znamenitostmi, ki si jih tamkajšnji prebivalci ne želijo videti uničene s strani orjaških vetrnic, kablovodov, ogromnih betonskih temeljev in dovoznih poti, ki jih je potrebno predhodno pripraviti.³

Da želi vlada priskočiti na pomoč zasebnim investitorjem na tak način, da iz javnih sredstev ponudi neko obliko podkupnine občinam, je povsem nesprejemljivo. Organi občine bi v tem primeru bili veliko bolj dovzetni za malomarno obravnavo vlog, ki so povezane z gradnjo vetrnih elektrarn, lokalni prebivalci pa bi bili pred morebitnimi negativnimi učinki postavitve vetrnic precej slabše zaščiteni.

Predlog je presenetljiv tudi v luči pogajanj o novem državnem proračunu. Na eni strani vlada in poslanci koalicije pozivajo k proračunskim rezom in dvigom davkov, po drugi strani pa se za energetske projekte, ki se jih domislijo na Ministrstvu za energijo, denar zagotovi brez kakršnihkoli ugovorov ali pojasnil.

¹ prt.si/urvetr

² prt.si/wtcst

³ prt.si/zrtvet