1 min read

Večni župani odvračajo konkurenco

Večni župani odvračajo konkurenco

Podaljševanje mandatov županov se je v Italiji izkazalo kot škodljivo.

Italija je ena izmed držav, ki smo si jo v sklopu zakonodajne pobude za omejitev županskih mandatov vzeli za zgled. Tam so bili župani lahko izvoljeni največ dvakrat zapored.

Ta omejitev več ne velja za vse občine. V občinah, manjših od 3000 prebivalcev, je bila že leta 2014 omejitev spremenjena na tri zaporedne mandate, pred letom dni pa je bila meja velikosti za te občine dvignjena na 5000 prebivalcev.

Razlika med malimi in velikimi občinami je raziskovalcem omogočila, da medsebojno primerjajo rezultate volitev v občinah z omejitvijo na dva in tri mandate.

Občine so po dvigu omejitve z dveh na tri mandate beležile povprečno 5 % nižjo volilno udeležbo.

Avtorji med možnimi razlogi za upad volilne udeležbe navajajo upad politične konkurence, saj dolgoletni župani odvračajo kvalitetne protikandidate, ki se že vnaprej zavedajo, da v volilni tekmi ne bodo imeli poštenega izhodišča in vanjo niti ne vstopijo.

Če obstoječi župan nima kvalitetnih protikandidatov, to pri volivcih ustvari občutek, da z odhodom na volitve ne bodo ničesar spremenili. Zato se jih večji delež volitev ne udeleži.¹

Namen naše pobude ni omejevati, temveč spodbujati demokracijo. Obtožbe o nedemokratičnosti, ki na nas letijo s strani županov, so neutemeljene.

Prispevajte tudi svoj podpis podpore naši pobudi: prt.si/za2mandata

¹ prt.si/zupanita

Predlog zakona si lahko ogledate tu: zupani.zakonodajni-predlog.si