2 min read

Odziv na izjavo Skupnosti občin Slovenije

Odziv na izjavo Skupnosti občin Slovenije

Skupnost občin Slovenije, v kateri vse funkcije nosijo župani, pričakovano nasprotuje našemu predlogu omejitve županskih mandatov.

Cilj našega predloga je krepitev demokracije na lokalnem nivoju, ne pa njeno omejevanje. Podaljševanje mandatov v nedogled je namreč značilno le za avtokratske režime.

Če kaj omejuje demokracijo na lokalnem nivoju, so to ravno večni župani, ki s svojo zlorabo moči izrivajo protikandidate in jih pogosto celo odvračajo od kandidature.

Župani si delovanje demokracije očitno razlagajo po svoje. Ljudem še naprej poskušajo prodajati namišljeni koncept “dobrega diktatorja”, svoje avtokratsko vladanje pa opravičujejo s tem, da so jih ljudje pač izvolili, čeprav le-ti na neki točki niti nimajo druge izbire.

Potrebo po “dobrem diktatorju” opravičujejo z dvema argumentoma. Na prvega – več kot 8 let trajajoče izvedbo občinskih projektov – jim odgovarjamo enostavno: pohitite. Dvignite učinkovitost in kompetentnost vaše ekipe, zmanjšajte korupcijo. Za akcijo imate celoten mandat, ne le nekaj mesecev pred volitvami.

Pri drugem argumenu – projekte, ki jih upravičeno ni mogoče zaključiti v 8 letih – pa vas opominjamo, da jih vodite v imenu in za dobrobit občank in občanov, ne za vašo lastno slavo ali denarnico.

Skupnost občin nas v svoji izjavi prav tako obtožuje “preusmerjanja pozornosti” od drugih problemov.

Na to odgovarjamo: možno se je ukvarjati z več kot enim problemom na enkrat. Še posebej, kadar so ti med seboj povezani. Raziskovanje situacije po občinah nas je hitro pripeljalo do ugotovitve, da so avtokratski župani ključni problem slovenske lokalne politike.

Pirati ne preusmerjamo pozornosti stran od problemov, ampak izpostavljamo enostavno rešitev zanje.

Tovrsten odpor do našega predloga s strani predstavnikov lokalnih oblasti smo pričakovali,  saj bi marsikateremu izmed njih z omejitvijo mandatov posegli v osebni finančni položaj in mu omejili vpliv.

Gre za ukrep, ki nezrelost našega demokratičnega sistema postavlja pred velik izziv. Vse dozdajšnje kritike našega predloga so le strah pred težkimi, vendar nujno potrebnimi spremembami, ki jih bomo morali kot demokratična družba prej ali slej narediti.