1 min read

V Luksemburgu bo konoplja kmalu (delno) legalizirana

V Luksemburgu bo konoplja kmalu (delno) legalizirana

V petek začne v Luksemburgu veljati novi zakon, ki dovoljuje vzgojo do 4 sadik konoplje na gospodinjstvo za osebno rabo odraslih. Luksemburg tako postaja že druga država v EU, ki je legalizirala konopljo, prva je to sicer storila Malta.

V svetovnem merilu pa gre dejansko za eno izmed strožjih regulacij konoplje. Rastlin se ne bo smelo gojiti na vidnem mestu, javno uživanje in prodaja bosta ostali prepovedani.¹

Po mnenju Piratov iz Luksemburga bi legalizacijo lahko izvedli bolje, zakon namreč ne bo učinkovit v boju proti organiziranemu kriminalu, saj bo večino trga s konopljo še vedno obvladoval črni trg.²

Spremljanje legalizacije v Luksemburgu bo pomembno tudi za legalizacijo konoplje v Sloveniji. Popolna legalizacija je koristnejša od delne.

Zakon, ki smo ga pripravili Pirati, stremi k popolni legalizaciji konoplje s poudarkom na malih proizvajalcih in nadzorovani prodaji v specializiranih trgovinah. Samo s takšnim sistemom  lahko zmanjšamo obseg črnega trga in zmanjšamo rabo konoplje med mladoletnimi.

legalizirajmo.si

¹ prt.si/luxleg

² prt.si/pirluxle