1 min read

Sosednje države nam ne morejo preprečiti gradnje JEK-2

Sosednje države nam ne morejo preprečiti gradnje JEK-2

Avstrija je 30. novembra doživela poraz pred sodiščem EU, ki je zavrnilo tožbo te države zoper odločitev Madžarske, da razširi svojo jedrsko elektrarno Paks. Sodišče je zavrnilo popolnoma vse argumente zoper širitev elektrarne.¹

Avstrija že dolgo let zlorablja sistem evropskih sodišč, da bi s tožbami ustvarila in povečala pritisk javnosti zoper gradnjo novih jedrskih elektrarn v državah EU.

Sodišče EU je številnim državam zdaj dalo znak, da se tovrstnih tožb ni za bati, saj ne stojijo na nikakršnih resnih argumentih.

Vsaka država ima pravico sama odločati, na kakšno vrsto elektrarn želi pri razogljičenju staviti. Številne države nimajo naravnih pogojev za izkoriščanje obnovljivih virov energije, zato druge izbire, kot je jedrska energija ali drag uvoz, nimajo.

Namen propagandne vojne nekaterih držav zoper jedrsko energijo lahko razumemo le kot poskus boja za večji izvoz neučinkovitih in dražjih energetskih rešitev, na katere so te države (napak) stavile.

Slovenija potrebuje stabilno proizvodnjo brezogljične energije, ki jo lahko v zadostni meri zagotovi le jedrska energija. Z gradnjo drugega bloka jedrske elektrarne Krško je potrebno pričeti nemudoma.

¹ prt.si/aueupek