1 min read

Nasprotujemo predlogu zakona o varstvu okolja

Nasprotujemo predlogu zakona o varstvu okolja

Poslanci državnega zbora bodo jutri, v sredo, 16.3. 2022, odločali o zakonu o varstvu okolja, ki je bil spisan po nareku lobistov, ki jih je na okoljsko ministrstvo pripeljal Andrej Vizjak.¹

V primeru sprejetja zakona bo lahko minister na lastno pest večini okoljevarstvenih organizacij, ki delujejo v javnem interesu, odvzel pravico do sodelovanja v postopkih, ki zadevajo okolje.² Na enak način je Vizjak že izrinil naravovarstvene organizacije iz postopkov, saj skoraj nobena od trenutno aktivnih organizacij ne dosega predpisanih pogojev.

To pomeni, da vsaj nekaj let ne bo niti minimalnega nadzora nad tem, ali državne institucije izdajajo dovoljenja mimo okoljskih predpisov, kar je v Sloveniji žal zelo pogosta praksa.³

Verjetnost, da se bo izvajalo škodljive posege v okolje, ki škodljivo vplivajo ne le na naravo, temveč tudi na zdravje ljudi, bo veliko višja, kot je bila doslej.

Zakon je bil na parlamentarnem odboru za infrastrukturo, tj. po koncu javne razprave, dopolnjen s kar 154 amandmaji.⁴ Takšen zakon že zgolj zaradi tega ne bi smel nadaljevati zakonodajne poti, saj gre za bistveno drugačen zakon od tistega, ki ga je javnost imela možnost sprva komentirati.

Minister Andrej Vizjak je zagotovo med najbolj škodljivimi ministri trenutne vlade, njegovo obračunavanje z nevladnimi organizacijami ter rahljanje okoljskih varovalk bo imelo dolgoročne posledice za naravo in naše življenjsko okolje.

Sanacija nastale škode na Ministrstvu za okolje in prostor mora biti med prioritetami prihodnje vlade.

¹ prt.si/vizplican

² prt.si/ZVO2p 237. člen

³ prt.si/arsopodhranjenost

prt.si/ZVO2rtv