1 min read

Siljenje okuženih posameznikov v namestitev aplikacije ni smiselno

Vlada je na nedeljski seji sprejela predlog Zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val COVID-19 (PKP4). Zakon med drugim prinaša tudi pravno podlago za vzpostavitev delovanja mobilne aplikacije za sledenje stikom, namestitev katere naj bi bila za okužene obvezna.

Siljenje okuženih posameznikov v namestitev aplikacije ni smiselno, saj nekomu, ki aplikacije ni že imel nameščene, ta ni mogla beležiti stikov. Prav tako pa imajo potrjeno okuženi posamezniki predpisano samoosamitev, zato je dodatno sledenje stikom njihovih mobilnih naprav povsem nesmiselno.

Izkušnje iz nekaterih drugih držav, ki so aplikacijo že uvedle ali pa to nameravajo, kažejo na veliko zamudnost z njenim razvojem in problematičnost njenega delovanja, predvsem pri natančnosti merjenja razdalje med telefoni. Potreba po komunikaciji okuženih z upravljalci aplikacije pa predstavlja tudi riziko anonimnosti posameznikov.

Namestitev in raba aplikacije morata biti po našem mnenju popolnoma prostovoljni, nadzor nad njeno uporabo in delovanjem pa mora imeti Informacijski pooblaščenec. Prav tako mora biti odprtokodna in s tem na voljo za testiranje s strani javnosti na možnost morebitnih lukenj in zlorab. Aplikacija mora imeti časovno omejitev, vsi pridobljeni podatki pa se morajo po predvidenem času samouničiti.

Aplikacija brez tovrstnih omejitev je le grob poseg v zasebnost ljudi ter grožnja varstvu osebnih podatkov, ki odpira možnost za njihovo prihodnjo zlorabo.