1 min read

Razgledni stolp v Rogaški Slatini, primer neučinkovitosti občin

Razgledni stolp v Rogaški Slatini, primer neučinkovitosti občin

Do 1. junija lahko podprete našo pobudo za omejitev županskih mandatov;

Elektronsko 👉 prt.si/za2mandata

Po pošti 👉 prt.si/zupanpodpis

Skupnost občin se je na naš predlog omejitve županskih mandatov odzvala s trditvijo, da so občine eden redkih javnih sistemov, ki dobro deluje. Pa je to res?

Kako dobro delujejo slovenske občine in v čigavo korist, lahko vidimo iz številnih nepotrebnih ali neučinkovito izpeljanih projektov.

Eden izmed takšnih projektov je tudi gradnja razglednega stolpa v Rogaški Slatini.¹

Ko bo enkrat končan, bo 106 metrski stolp peti najvišji objekt v državi. Stolp je tako z vidika državne kot tudi občinske turistične strategije škodljiva in povsem nepotrebna investicija.

Župan Branko Kidrič, si spomenik v svoji že 28-letni vladavini gradi z denarjem občine in države, ki v enaki meri sofinancirata ta projekt, ki je vreden 4 milijone evrov.

Projektu primanjkujejo verodostojne finančne projekcije, cena gradnje se od samega začetka venomer spreminja.

Sprva predstavljena okvirna cena je iz 2,1 milijona evrov narasla na 4 milijone, cena pa še vedno zaradi zapletov z gradnjo dodatno raste. Projekt se je od začetka gradnje že podražil za 6%, predvideno odprtje pa se je zamaknilo za leto dni.²

Prav tako ni jasnih podatkov koliko bo stalo vzdrževanje ter kakšen je predviden dohodek, ki bi ga od obiskovalcev generirala sam stolp in lokalni turizem.

Ali bo življenje za občane po izgradnji stolpa boljše, ni jasno. Jasni so le zaslužki gradbinca VG5³, ki zagotovo ne bi bili tako visoki, v kolikor bi se občina odločila za katero izmed cenejših alternativ.

Omejimo župane na dva mandata! Zmanjšajmo korupcijo in nepotizem ter povrnimo demokracijo na lokalnem nivoju. 👉prt.si/za2mandata

Predlog zakona si lahko ogledate tu: zupani.zakonodajni-predlog.si

¹ prt.si/referendumrogaska

² prt.si/stolpani

³ prt.si/erarvg5