1 min read

Protest v podporo Assangu

Protest v podporo Assangu

Danes smo se zbrali pred Britanskim veleposlaništvom v Ljubljani, da bi skupaj podprli človeka, ki se je odločil postaviti v bran nas in naših pravic ter s tem postavil na kocko lastno življenje.

Julian Assange je še naprej zaprt v najstrožje zavarovanem britanskem zaporu Berlmarsh. Brutalna obravnava in psihološko mučenje britanskih oblasti se še naprej nadaljuje, navkljub vsem pozivom zdravstvenih strokovnjakov, da je s tem neposredno ogroženo njegovo življenje.

Ne gre se za nekega novinarja, ki bi ga zajeli in mučili nedemokratični in avtoritarni režimi nekje daleč stran. Gre se za politično motiviran pregon, ki se odvija praktično na našem pragu – v državi, ki je še do nedavnega bila del EU.

Assange nam je z objavo tajnih depeš razkril resničen obseg teptanja človekovih pravic, ki ga v svoji mednarodni politiki in vojnah izvajajo ZDA in njene zaveznice. Za zločine, ki so jih Wikileaksove objave razkrile, še vedno ni odgovarjal nihče.

Človeku, ki je razkril zločine svetovne velesile, sedaj grozi izročitev tej isti velesili, da ga zato lahko kaznuje. Assange bi moral biti izpuščen na prostost, v kolikor si Velika Britanija še drzne samo sebe imenovati demokratična država.

Zahtevati moramo popolno zaščito žvižgačev, saj ti branijo interese in pravice vseh nas, zato smo jim dolžni vrniti vsaj to, da jih zaščitimo pred povračilnimi ukrepi tistih, čigar dejanja so razkrili.

Assangeva svoboda je naša svoboda!

📷 Luka Kotnik