1 min read

Preprečimo uvedbo splošnega pregledovanja naših zasebnih sporočil in slik s strani policije!

Preprečimo uvedbo splošnega pregledovanja naših zasebnih sporočil in slik s strani policije!

Svet EU bo jutri glasoval o predlogu, ki bi policiji podelil skoraj popoln nadzor nad vso elektronsko komunikacijo vsakega posameznika.

Ponudniki komunikacij bodo primorani izvajati splošno skeniranje vseh vsebin, ki jih uporabniki s svojo rabo aplikacij in drugih orodij ustvarijo. V to kategorijo sodijo tudi vsa zasebna sporočila.

Namen takšnega predloga je lov za nelegalnimi vsebinami, predvsem posnetki zlorab otrok, ampak strokovna javnost opozarja, da je predlog v resnici škodljiv in ne bo prinesel dodatne varnosti.

Množičen in avtomatiziran nadzor vse komunikacije predstavlja visoko tveganje za nastanek družbe nadzora. Internet, kot ga danes poznamo, bo korenito spremenjen in bistveno bolj nevaren.

iskanje nelegalnih vsebin se bo izvajalo avtomatizirano z algoritmi, ki so izredno nenatančni in bodo v roke policije posredovali ogromno količino vsebin, ki niso nezakonite.¹

Izmenjava intimnih sporočil med odraslimi uporabniki interneta bo posredovana policiji v vpogled. Prav tako bodo posredovana sporočila med mladoletnimi osebami.

Odkrivanje spolnih zlorab otrok pa bo po drugi strani še veliko težje, kot je bilo doslej, saj se bodo kriminalci zatekli k svojim lastnim orodjem.

Kako bo o zadevi glasovala slovenska vlada? Pišite jim na gp.mnz@gov.si

Pirati predlogu nasprotujemo. Otroke lahko zaščitimo z boljšimi ukrepi, ne da pri tem ustvarimo družbo nadzora.

Predlog uredbe: https://prt.si/urchctrl

¹ https://prt.si/falsposit