1 min read

Prek urada za peprečevanje pravnja denarja bi vohunili za državljani

Prek urada za peprečevanje pravnja denarja bi vohunili za državljani

Vladna koalicija je pripravila še en škodljiv zakon – zakon o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma.¹

Inšpektorji urada za preprečevanje pranja denarja bi po novem lahko kar brez sodne odredbe vstopili v prostore tako fizičnih kot pravnih oseb in tam izvajali preiskave.

Poleg tega v zakonu manjkajo natančne opredelitve, do točno katerih podatkov bi urad za svoje delovanje lahko dostopal, urad bi lahko zato v primeru sprejema zakona zbiral podatke iz praktično vseh evidenc v državi, ne glede na to, ali jih sploh potrebuje za izpeljavo konkretnih postopkov.

Na uradu informacijskega pooblaščenca so hkrati mnenja, da za nadzor nad na novo predpisano obdelavo osebnih podatkov iz strani urada za pranje denarja, ne bi bili sploh pristojni.²

Tak zakon je v neskladju z evropsko zakonodajo o varstvu osebnih podatkov in z osnovami pravnega varstva.

V primeru sprejema iz strani državnega zbora na kateri izmed prihodnjih sej bi zakon moral hitro pasti na ustavnem sodišču, vendar pa bi za čas od sprejema zakona do razveljavitve inšpektorji imeli praktično neomejena pooblastila za brskanje po podatkih vseh transakcij katerekoli osebe ali podjetij v državi.

Ljudje ne bi vedeli, da jih urad preiskuje in vladna koalicija, ki si je v zadnjih dveh letih urad za preprečevanje pranja denarja povsem podredila, bi imela dostop do kupa občutljivih podatkov državljanov in vseh, ki jih smatrajo za svoje politične nasprotnike.

Predlog zakona je trojanski konj, saj pod pretvezo pregona pranja denarja poskuša institucijam povsem podrejenim vladi podeliti neomejena pooblastila za brskanje po finančnih podatkih državljanov.

Zakon ima veliko lukenj in je neskladen z mednarodno zakonodajo in ustavo, zato menimo, da ga je potrebno zavrniti.

¹ prt.si/pranje

² prt.si/pranczr