1 min read

Predvolilna slaščičarna

Predvolilna slaščičarna

Novi energetski boni so nepremišljen ukrep, katerih cilj ni omiliti stiske ljudi zaradi visokih cen energentov. Gre za prozoren poskus nabiranja predvolilnih točk s strani vladnih strank.

Pirati smo vlado pozvali k ukrepanju zoper energetsko revščino že oktobra, torej ob začetku kurilne sezone, vlada pa je ukrep energetski bonov sprejela več kot 3 mesece kasneje, izplačan pa bo aprila, ko bo najhujše zime že konec.

Za tiste, ki že danes stradajo, da bi se lahko ogreli, ali pa zmrzujejo, da bi lahko jedli, bo ta denar prispel mnogo prepozno.¹

Razlog, zakaj je ukrep nastavljen na tako pozno obdobje, so seveda volitve, ki bodo potekale 24. aprila. Raznorazni boni in dodatki, ki so bili izplačani v zadnjih dveh letih, vladi očitno niso uspeli dvigniti priljubljenosti, zato z zadnjimi boni tokrat ciljajo kar na obdobje volilne kampanje.

Vlada je pri dodeljevanju bonov izpustila tiste, ki imajo nizke dohodke, a nimajo otrok. Marsikomu iz te kategorije bi glede na finančno situacijo dodatek moral pripadati.

Ukrep je diskriminatoren in nesramen do ljudi, ki iz zdravstvenih razlogov ali drugih okoliščin ali po lastni odločitvi nimajo otrok.

Žalostna stran novih energetskih bonov pa je tudi vir njihovega financiranja, izplačani bodo namreč iz sredstev sklada za podnebne spremembe.²

Denar, ki bi moral biti namenjen zmanjševanju rabe energije, bo romal v roke trgovcem fosilnih energentov, kar je v popolnem nasprotju s prvotnim namenom sklada.

¹ prt.si/ukrepienerg

² prt.si/bonboniJV