2 min read

Predlog uvedbe obveznega snemanja postopkov in psihološkega testiranja redarjev in policistov

Predlog uvedbe obveznega snemanja postopkov in psihološkega testiranja redarjev in policistov

Pirati predlagamo uvedbo obveznega snemanja postopkov s strani policije in redarjev ter uvedbo psihološkega testiranja za opravljanje službe redarja ali policista.

22. 6. 2022 so Slovenske novice objavile posnetek, v katerem ljubljanski mestni redar zbije kolesarja s kolesa, ga položi na tla in vklene. Iz vsebine posnetka ni jasno razvidno, kaj je razlog za rabo sile zoper kolesarja.

V odzivu Mestnega redarstva MU MOL je slednje pojasnilo, da je kolesar bil pridržan zaradi prepiranja in žaljenja uradne osebe. Ker ni želel sodelovati v postopku, se je mestni redar odločil poslužiti se prisilnih sredstev, da bi ga pridržal do prihoda policije.

Občinski redarji so s širitvijo pooblastil v okviru Zakona o mestnem redarstvu, ki je bil spremenjen leta 2017, postali neke vrste miniaturna občinska policija.

Če se redarju ne želite identificirati oz. sodelovati v postopku, vas lahko ti v skladu z zakonom pridržijo s prisilnimi sredstvi.

Raba sile bi morala v takšnih primerih biti sorazmerna. Osebo, ki jo je možno pridržati na enostavnejši način, redar nikakor ne bi smel zbijati na tla oz. se posluževati večje količine sile, kot je minimalno potrebno.

Pritožbe zoper prekomerno rabo sile se ureja na procesih med redarjem in občanom, ki meni, da so bila prisilna sredstva uporabljena prekomerno. Če se z izidom tega postopka občan ne strinja, je drugostopenjski organ za obravnavo pritožbe župan. To pomeni, da se lahko pretirano nasilnost redarstva zelo enostavno pomete pod preprogo.

Občinski redarji tako širokih in ohlapno napisanih represivnih pooblastil sploh ne bi smeli imeti, represivna pooblastila bi smeli uporabljati le pod pogojem, da vse postopke snemajo s telesnimi kamerami in predhodno opravijo tudi psihološka testiranja, s katerimi bi se ugotavljalo, ali so se zmožni v določenih situacijah vzdržati prekomerne rabe sile.

Nadzor nad rabo represivnih sredstev bi moral biti v rokah posebne komisije z večinsko sestavo zainteresirane javnosti in strokovnjakov. Župani o tem ne bi smeli odločati, saj so v konfliktu interesov.

Telesne kamere in psihološki testi bi morali biti obvezni za vse uradne osebe, ki imajo represivna pooblastila, torej tudi za policijo.

Posnetek incidenta: prt.si/prsred

Zakon o občinskem redarstvu: prt.si/zakobred

Odziv redarstva: prt.si/red24ur