1 min read

Policija še naprej nadaljuje s preganjanjem uporabnikov Twitterja

Policija še naprej nadaljuje s preganjanjem uporabnikov Twitterja

Množično izrekanje glob in grožnje z zaporom uporabnikom socialnih omrežij, ker se nekdo, v tem primeru direktor policije Anton Olaj, počuti užaljenega, pomeni postopno uvajanje cenzure.¹

Zloraba zakonskih definicij, po katerih se sme posameznike kaznovati zaradi njihovega izražanja, ima zastraševalni učinek, na tak način se ustvarja škodo svobodi govora in posledično svobodi misli v družbi.²

Državni zbor je na predlog vlade sprejel spremembo Kazenskega zakonika, ki zapoveduje preganjanje groženj zoper najvišje predstavnike oblasti ali njihove sorodnike po uradni dolžnosti, kar pa za običajne ljudi ne velja.

Če citiramo kazenskega odvetnika dr. Blaža Kovačič Mlinarja:  “Gre nekako za stalinistične metode, ker misliš, da lahko z vrha navzdol spreminjaš družbo – da torej s spremembo kazenskega zakonika spremeniš tudi družbo.”

Takšno vsesplošno kaznovanje je za nas nesprejemljivo. Pirati bomo vedno zagovarjali svobodno izražanje mnenj. Vodenje države je dolžnost, ki ti jo nameni ljudstvo, in ne privilegij, ki si ga prilastiš s silo.

¹ prt.si/bzgag

² prt.si/zascenz