1 min read

Podjetje Meta grozi z umikom svojih storitev iz Evropske unije

Podjetje Meta grozi z umikom svojih storitev iz Evropske unije

Podjetje Meta, ki upravlja z omrežjema Facebook in Instagram, grozi z umikom svojih storitev iz Evropske unije, v kolikor jim EU ne bo dovolila prenosa osebnih podatkov evropskih državljanov na ameriške strežnike.¹

Evropsko sodišče je julija 2020 razsodilo, da je prenos osebnih podatkov brez soglasja Evropejcev na strežnike v ZDA nezakonit. ²

S sodbo sodišča je bil razveljavljen pomanjkljiv pravni okvir “Privacy shield”, ki je podjetjem dovoljeval prenos podatkov na ameriške strežnike, Meta zdaj s grožnjami poskuša od Evropske komisije izsiliti, da jim znova ustvari izjemo.

Ameriški Nacionalni varnostni agenciji (NSA) je dovoljeno brez kakršnegakoli naloga dostopati do vseh podatkov tujih državljanov, ki se nahajajo na ameriških strežnikih, kar je v nasprotju z Uredbo o varstvu podatkov.

Tovrsten prenos podatkov omogoča neovirano vohunjenje, zato je brez privolitve uporabnikov nezakonit. Evropska komisija nikakor bi smela popustiti pod Metinimi pritiski.

Kdor služi z osebnimi podatki ljudi, naj spoštuje pravila in našo zasebnost. Verjamemo, da bo glede na dobiček, ki ga ustvari na evropskem trgu Mark Zuckerberg sčasoma to tudi razumel.

¹ prt.si/metagrozi

² prt.si/konecvohunjenja