1 min read

Podpora stavki zaposlenih na RTV

Podpora stavki zaposlenih na RTV

Izražamo podporo stavki zaposlenih na Radioteleviziji Slovenija.¹

Generalni direktor RTV Andrej Grah Whatmough je do položaja prišel brez izpolnjevanja vseh potrebnih pogojev, slednje je ob ponovnem glasovanju o svojem mandatu s strani programskega sveta sam iz razpisa umaknil.²

Whatmough je nato na vodilne funkcije znotraj RTV nastavil serijo ljudi, čigar imenovanju so zaposleni nasprotovali.

Ta nova vodstvena ekipa je v času mednarodnega konflikta umaknila oddajo Globus, v času volilne kampanje pa še oddaji Studio City in Tarčo. Brez njih je javnost ostala brez kritičnega pogleda na stanje kampanje in politično situacijo pri nas.³

Poleg zlorabe številnih drugih oddaj za politično propagando (npr. oddajo Utrip)⁴ se je z ločitvijo soočenj zunajparlamentarnih strank in parlamentarnih zadalo velik udarec političnemu pluralizmu.

Dodatno je z upoštevanjem nekaterih zunajparlamentarnih strank kot parlamentarnih prišlo do neupravičenega favoriziranja stranke Aleksandre Pivec, Naša dežela.

Generalni direktor RTV bi moral prevzeti odgovornost za občuten upad kakovosti dela javne RTV ter za njeno zlorabo v predvolilnem obdobju.

Prava, sistemska rešitev pa je v rokah nove vlade in poslancev državnega zbora. Le reforma zakona o RTV, s katero bi del upravljanja javne televizije prenesli neposredno na državljane, lahko poskrbi, da bo javni servis zares deloval v javnem interesu.

¹ prt.si/stavrtv

² prt.si/grahrtv

³ prt.si/ukinodd

prt.si/propagrtv