1 min read

Opustitve jedrske energije si ne moremo privoščiti

Opustitve jedrske energije si ne moremo privoščiti

Jedrska elektrarna Krško znova obratuje s polno močjo. V času njenega nepričakovanega zaprtja je postalo jasno, da si opustitve jedrske energije ne moremo privoščiti.

6 tednov je minilo odkar so po odkritju manjšega puščanja ene izmed cevi ustavili Jedrsko elektrarno Krško. Cilj zaustavitve, ki ni bila nujna, je bila menjava cevi in odkrivanje vzroka puščanja.¹

V obdobju ko elektrarna ni delovala smo lahko neposredno opazovali kak učinek ima izklop jedrske elektrarne na izpuste v energetiki.

Povprečni izpusti porabe električne energije so narasli za več kot 40%, in sicer z 240g CO2 na kilovatno uro v septembru na 340g v oktobru 2023.²

Vzrok za porast izpustov je večja odvisnost od uvoza, nadomestno energijo je bilo potrebno zagotoviti iz mešanice drugih virov. To je resnična cena energetske odvisnosti; veliko bolj umazana in dražja električna energija.

Obstoječa NEK deluje že več kot 40 let, z leti bo dotrajane dele elektrarne potrebno vse pogosteje menjati, remonti bodo zato daljši, s tem pa tudi njihovi negativni učinki na energetiko.

Z izgradnjo nove jedrske elektrarne v Krškem (JEK2) bi zmanjšali energetsko odvisnost in se zavarovali pred tovrstnimi šoki.

Počasnost s katero se trenutna vlada loteva projekta nove jedrske elektrarne je zaskrbljujoča. Na papirju je izgradnja JEK2 načrtovana že 20 let, sprva so projekt potisnili na stranski tir zavoljo TEŠ6, danes pa si želijo projekt potisniti na stranski tir lobiji “zelenih” tehnologij.

V kolikor se še naprej ne bo nič resnega premaknilo pri umeščanju nove jedrske elektrarne v prostor, se nam zna zgoditi, da bo prej potrebno ugasniti ne samo TEŠ6, temveč tudi obstoječo NEK. Koliko nas bo to stalo, ter kakšne bodo implikacije za naše okoljske zaveze, lahko le ugibamo.

Pirati se zavzemamo za čimprejšnjo izvedbo referenduma o JEK2, saj takrat ko bo volja ljudi znana odločevalci ne bodo več imeli izgovorov za zavlačevanje s tem izjemno pomembnim projektom.

¹ prt.si/neklop

² prt.si/emSL