1 min read

Omejitev županskih mandatov!

Omejitev županskih mandatov!

Janković znova razkazuje svojo avtoritarnost.

"V tej sobi cirkusa, ki se dogaja v DZ, ne bo."

S temi besedami je Zoran Janković za medije komentiral dejstvo, da se njegovi mestni svetniki niso smeli udeležiti izredne seje o kanalu C0, s čimer te seje ni bilo možno izvesti.

Poleg blatenja opozicije in žaljivk na račun nas in naših volivcev, ki jih v mestnem svetu zastopamo, je župan jasno nakazal, da je on tisti, ki bo mestnemu svetu ukazoval, o čemu sme oziroma ne sme razpravljati.¹

Seja o spornem kanalu C0 je bila sklicana v skladu s pravili – zadostno število mestnih svetnikov je bilo mnenja, da je diskusija o tej temi nujna.

Na seji je bilo prisotnih 16 od skupno 44 svetnikov. Ostalih 28, večinoma iz vrst Jankovićeve liste in skupine, izvoljene pod okriljem Svobode, je sejo obstruiralo in tako preprečilo njeno izvedbo.²

Za opozicijske mestne svetnike, ki so bili prisotni na seji o C0, med njimi tudi našega, je skupaj volilo ravno toliko ljudi kot za celotno Listo Zorana Jankovića.³ Gibanje Svoboda je zdaj tisto, ki mu omogoča, da z 18-imi svetniki nadaljuje svojo absolutistično oblast nad Ljubljano.

Rešitve, ki jih trenutno vidimo kot izvedljive, so ustavno izpodbijanje občinskih predpisov, ki dovoljujejo takšno koncentracijo moči, ter omejitev skupnega števila mandatov županov na 2 mandata.

¹ prt.si/zokn1c0

² prt.si/jankavt ³ prt.si/dvklvlj22