1 min read

Odziv Piratske stranke na politično motivirane članke medija 24ur o kibernetskem napadu na Upravo RS za zaščito in reševanje

Piratska stranka ostro nasprotuje poročanju¹ medija 24ur o kibernetskem napadu na Upravo RS za zaščito in reševanje v tistem delu, kjer poskuša novinarka posredno vplesti Piratsko stranko v kibernetski napad.

Piratska stranka tudi ostro obsoja diskreditacijo predsednika Piratske stranke, pod krinko kibernetskega napada. Gre za več kot očitno politično diskreditacijo, pri kateri se ne izbira sredstev. Zelo zaskrbljujoče je, da se v ta namen zlorablja interno poročilo SI CERT, ki ga je novinarka lahko pridobila le pri enem od državnih organov.

Na razkritje internega poročila je javnost opozoril SI CERT v obvestilu za javnost: »Razkritje internega poročila preiskave«, https://www.cert.si/razkritje-internega-porocila-preiskave/. Pričakujemo, da bodo pristojni organi uvedli preiskavo zaradi razkritja zaupnega dokumenta.

Neprofesionalno je početje novinarke, ki v člankih navaja neresnične in izkrivljene oziroma napačno interpretirane podatke s ciljem podkrepitve svojih zaključkov, ki izkrivljajo resnico. Moralno sporno pa je da v članku razkriva podatke iz katerih se enostavno razbere, pri kom se je kibernetski napad začel. S tem kaže na tega človeka kot na krivca za napad, čeprav je bil tudi on samo žrtev, ki so jo pri napadu zlorabili.

¹ prt.si/kibnaURSRZ