1 min read

Odbor IMCO želi okrepiti pravico do popravila

Odbor IMCO želi okrepiti pravico do popravila

Nova zmaga za pravico do popravila! Odbor Evropskega parlamenta za notranji trg in varstvo potrošnikov (IMCO) je sprejel popravke k Skupnim pravilom za spodbujanje popravljanja.¹

Evropski poslanci so predlogu dodali številne popravke, ki širijo pravico do popravila, med drugim s prepovedjo praks, ki otežujejo popravljanje naprav, ter z ukrepi za vzpostavitev dostopnih popravljalnic in zmanjšanje stroškov popravljanja.²

Posodobljen predlog bo vseboval naslednje določbe:

➡️ Informacije o popravilu in nadomestnih delih bodo odprto dostopne vsakomur. To pravilo bo veljalo za 10 kategorij izdelkov, ki jih pokrivajo pravila iz direktive o okoljski primernosti izdelkov.³

➡️ Proizvajalci izdelkov, ki sodijo v eno izmed 10 kategorij, bodo morali nadomestne dele ponuditi po razumni in nediskriminatorni ceni za celotno življenjsko obdobje izdelkov.

➡️ Prepovedane bodo metode omejevanja popravljivosti izdelkov; Izdelki ne bodo smeli biti načrtno zasnovani tako, da jih ne bo mogoče popraviti.

➡️ Zagotovljena bo pravica do izbire lastnega serviserja. Trenutno lahko proizvajalci zahtevajo, da njihove izdelke popravljajo le pooblaščeni servisi, v kolikor bo predlog sprejet, temu ne bo več tako.

➡️ Prioriteta v okviru garancij na izdelke bo popravljanje izdelkov, in ne njihova zamenjava. Popravila bodo morala biti izvedena v razumnem času, šele v nasprotnem primeru bo dovoljena zamenjava.

Bitka še ni povsem dobljena. Predlog mora v novi obliki podpreti celoten Evropski parlament na plenarnem zasedanju, nato pa bo o njem dokončno odločal Svet Evropske unije, ki ga tvorijo predstavniki vlad držav članic.

V imenu Vlade Republike Slovenije bo mnenje podalo Ministrstvo za pravosodje.

Ministrstvo in Vlado pozivamo, da podpreta pravico do popravila. S popravljanjem izdelkov, namesto z njihovo redno menjavo, se bo drastično znižala količina odpadkov, na boljšem pa bodo tudi potrošniki, ki jim načrtno kvarjenje izdelkov odžira dohodek.

¹ prt.si/rre11

² prt.si/imcorr

³ prt.si/ecodsgn