1 min read

Nepravilnosti pri dobavi zaščitne opreme se nadaljujejo

Zavod za blagovne rezerve je tik pred iztekom epidemije kupil še dodatnih 20 milijonov mask in jih preplačal za skoraj devet milijonov evrov glede na trenutne tržne cene.

Gre za dobavljene maske s strani podjetja Hmezad TMT, ki je pogodbo z zavodom sklenilo že aprila, a so zaradi zavajajočega certifikata te obtičale na carini, zaradi česar je pogodba potekla.

Zavod, ki ga sedaj vodi vršilec dolžnosti direktorja Tomi Rumpf, je pogodbo podaljšal in maske od Hmezada TMT vseeno odkupil po ceni 52 centov na kos. Po navedbah portala Necenzurirano naj bi se tovrstne maske po trenutnih tržnih cenah v takšni količini dalo nabaviti ža za 10,3 cente po kosu.

Počivalšek, pod čigar ministrstvo Zavod za blagovne rezerve spada, se je vseh očitkov na račun spornih dobav zaščitne opreme branil z argumenti, da so bila pretekla naročila izvedena v kriznih razmerah in da se je reševalo življenja, zato si naj ne bi mogli privoščiti upoštevanja osnovnih standardov javnega naročanja, kot jih določa zakon.

Do sedaj dobavljenih zalog mask in zaščitne opreme bi moralo biti glede na realizirane pogodbe zavoda dovolj za več mesecev, morda celo več let. Zavod zato ni imel nikakršne opravičljive podlage ali pravne obveze posel s Hmezad TMT tudi izvršiti.