1 min read

Nemški parlament je sprejel zakon, ki legalizira konopljo.

Nemški parlament je sprejel zakon, ki legalizira konopljo.

Nemčija je zdaj že tretja država EU, poleg Luksemburga in Malte, kjer bo raba konoplje legalna tudi v rekreativne namene.

Vsak odrasli državljan bo lahko posedoval do 50 gramov konoplje za osebno rabo (25 na javnih mestih), prav tako bo lahko vzgajal do 3 sadike na osebo.¹

Konopljo bo žal možno kupiti samo v sklopu članstva v posebnih združenjih. Dostop do konoplje ne bo dovolj enostaven, da bi takšna legalizacija pomembneje zmanjšala obseg črnega trga.

Kljub pomanjkljivostim pa gre za pomemben korak za legalizacijo saj bodo nemškemu zgledu kmalu sledile številne druge države.

V Sloveniji legalizacijo blokirajo kratkovidni birokrati z ministrstev in NIJZ. Ti legalizaciji nasprotujejo in s prirejanjem podatkov strašijo javnost.

Primer takšnega zastrahovanja smo lahko videli na posvetu o konoplji, ki ga je organiziral Državni svet. Predstavnik ministrstva za gospodarstvo Matjaž Grkman je v svojem govoru izpostavil primere zastrupitev otrok z gumijastimi bonboni, ki vsebujejo ekstrakte iz konoplje.²

Zastrupitve povezane s konopljo so skoraj vedno posledica sintetičnih kanabinoidov in nekonvencionalnih izvlečkov konoplje s katerimi proizvajalci poskušajo zaobiti obstoječe prepovedi.

Te težave bi ustrezno izvedena legalizacija preprečila.

Piratski model legalizacije je dostopen na povezavi: legalizirajmo.si

¹ prt.si/legabun

² prt.si/dskon